Logo
Koszyk
  • Strona główna
  • Produkty
    Gastronomia
  • Pomoc
    PomocRegulaminPolityka prywatnościDostawaPłatności
  • Blog
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Produkty
  • Blog
  • Pomoc
  • Kontakt
Logo
Koszyk
Logo

Twój sklep internetowy z najlepszymi produktami. Szybka dostawa, łatwe zwroty i profesjonalna obsługa klienta.

Sklep

  • Strona główna
  • Produkty
  • Nowości
  • Promocje

Informacje

  • Kontakt
  • Pomoc

Dokumenty

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Dostawa
  • Płatności
© 2025 . Wszystkie prawa zastrzeżone
Powered by TakeDrop
Historia Nutelli – słodki przypadek, który podbił świat
8/10/2025, 10:49:42 AM

Historia Nutelli – słodki przypadek, który podbił świat

Wszystko zaczęło się we Włoszech, w Piemoncie – krainie słynącej z orzechów laskowych. Był rok 1946, a po II wojnie światowej kakao było towarem luksusowym. Pietro Ferrero, cukiernik z małego miasteczka Alba, wpadł na pomysł, jak zrobić czekoladowy krem, używając znacznie tańszych i dostępnych orzechów laskowych. Tak powstała *Pasta Gianduja* – twarda czekoladowo-orzechowa masa, którą kroiło się na kromki chleba. W 1951 roku Ferrero udoskonalił przepis i stworzył miękką wersję – *Supercrema*. W 1964 roku jego syn, Michele Ferrero, postanowił nadać produktowi nową nazwę – tak narodziła się *Nutella*. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa *nut* (orzech) i włoskiego przyrostka *-ella*, który brzmi lekko i przyjaźnie. Nutella szybko podbiła serca nie tylko Włochów, ale i całego świata. Dziś jest obecna w ponad 160 krajach i codziennie smaruje się nią miliony kromek. A wszystko zaczęło się od… braku kakao i pomysłowego cukiernika z Piemontu!

Czytaj więcej