Historia Nutelli – słodki przypadek, który podbił świat
8/10/2025, 10:49:42 AM
Wszystko zaczęło się we Włoszech, w Piemoncie – krainie słynącej z orzechów laskowych. Był rok 1946, a po II wojnie światowej kakao było towarem luksusowym. Pietro Ferrero, cukiernik z małego miasteczka Alba, wpadł na pomysł, jak zrobić czekoladowy krem, używając znacznie tańszych i dostępnych orzechów laskowych.
Tak powstała *Pasta Gianduja* – twarda czekoladowo-orzechowa masa, którą kroiło się na kromki chleba. W 1951 roku Ferrero udoskonalił przepis i stworzył miękką wersję – *Supercrema*.
W 1964 roku jego syn, Michele Ferrero, postanowił nadać produktowi nową nazwę – tak narodziła się *Nutella*. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa *nut* (orzech) i włoskiego przyrostka *-ella*, który brzmi lekko i przyjaźnie.
Nutella szybko podbiła serca nie tylko Włochów, ale i całego świata. Dziś jest obecna w ponad 160 krajach i codziennie smaruje się nią miliony kromek.
A wszystko zaczęło się od… braku kakao i pomysłowego cukiernika z Piemontu!
Tak powstała *Pasta Gianduja* – twarda czekoladowo-orzechowa masa, którą kroiło się na kromki chleba. W 1951 roku Ferrero udoskonalił przepis i stworzył miękką wersję – *Supercrema*.
W 1964 roku jego syn, Michele Ferrero, postanowił nadać produktowi nową nazwę – tak narodziła się *Nutella*. Nazwa pochodzi od angielskiego słowa *nut* (orzech) i włoskiego przyrostka *-ella*, który brzmi lekko i przyjaźnie.
Nutella szybko podbiła serca nie tylko Włochów, ale i całego świata. Dziś jest obecna w ponad 160 krajach i codziennie smaruje się nią miliony kromek.
A wszystko zaczęło się od… braku kakao i pomysłowego cukiernika z Piemontu!
.jpg&w=3840&q=75)
.jpg&w=384&q=75)